• tik tok

Zašto građani u TK trenutno ne mogu dobiti nazad 20 KM za uplaćenu markicu?

Apr 19, 2023

Foto: Balans

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je saopštio da se nisu još stekli uslovi za vršenje povrata sredstava za uplaćenu premiju osiguranja, odnosno, 20 KM za tzv.markicu.

Obzirom da se Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona obratio određen broj osiguranih lica sa zahtjevom za povrat sredstava za uplaćenu premiju osiguranja, iz ove ustanove su saopštili na svojoj web stranici da se još nisu stekli uslovi za vršenje povrata za uplaćena sredstva.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je  podržala Zaključak Skupštine Tuzlanskog kantona i Inicijativu poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona u vezi premije osiguranja za 2023. godinu te zadužila Upravni odbor Zavoda da sa menadžmentom Zavoda pripremi i u dalju proceduru dostavi odluka kojom će se ispoštovati navedeni Zaključak, kao i da sagleda odgovarajući model povrata više uplaćenih sredstava građanima koji su već uplatili premiju osiguranja.

“S obzirom na navedeno, da bi se moglo pristupiti povratu uplaćenih sredstava potrebno je da Skupština Tuzlanskog kantona na osnovu zaključka i inicijative donese odluku kojom će se na drugačiji način urediti neposredno učešće u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i  istom stavi van snage Odluka o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji TK („Službene novine TK“ broj: 17/17)”- saopštili su, između ostalog iz Zavoda te naglasili da će ova ustanova, vratiti građanima uplaćena sredstva kada se steknu uslovi i da će o tome obavijestiti javnost.

(Balans/ Zavod zdravstvenog osiguranja TK)