• tik tok

Ko parkira na mjesto za osobe sa invaliditetom, platit će kaznu 200 KM

Apr 18, 2023

Foto: Saobraćaj i komunikacije Tuzla

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a koje se tiču kazni za prefarbavanje latiničnih/ćiriličnih natpis i parkiranju na mjesto za osobe sa invaliditetom.

Nakon Predstavničkog, danas je i Dom naroda usvojio zakon kojim se kazna za nepropisno parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom podiže sa 40 na 200 KM.

Ovu inicijativu pokrenuo je Saša Magazinović, poslanik Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine koji je pokrenuo i pitanje krivotvorenja znaka prisupačnosti koji ljudi koriste da bi zauzeli parking mejsta predviđena za osobe sa invaliditetom. Dom naroda je danas usvojio povećanje kazne za takve.

“Još usaglašavanje teksta između domova i pravimo mali, ali značajan korak u zaštiti zagarantovanih prava osobama sa invaliditetom”- poručio je Magazinović na svom Facebook nalogu.

Delegati su podržali dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), kazniti počinilac novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

(Balans)