Foto: Google
Hljeb je u Uzbekistanu svetinja. Država ima odnos prema hljebu koji je u potpunosti poštovan i on je jedinstven, prenose mediji.
Brojne su legende o hljebu u Centralnoj Aziji. Znalo se da je kan iz Buhare mnogo volio Samark i hljeb. Kan je pitao svoje savjetnike zašto se hljeb u Buharu donosi iz Samarkanda i mogu li ga ispeći u Buhari. Savjetnici su mu rekli da to nije moguće i da je ukusno samo kada se pravi u Samarkandu.
Kan nije povjerovao i naredio je da najbolje pekare iz Samarkanda dovedu u Buharu i tamo ispeku hljeb.
Pekari su došli i napravili hjleb u Buhari, ali je imao drugačiji ukus. Savjetnici su odlučili da mora biti i da moraju donijeti sastojke i opremu iz Samarkanda. Tako su tandyr peć, brašno i voda dovezeni iz Samarkanda.
Pekari su pokušali ponovo, ali rezultat i dalje nije bio zadovoljavajući. Hljeb nije imao ukus kao onaj napravljen u Samarkandu. Kan je bio zbunjen i pitao je: Šta je bilo? Pekar je rekao: Šta god da donesemo, ne možemo donijeti zrak Samarkanda”.
Kako se pravi i peče legendarni hljeb u drevnom Samarkandu u Uzbekistanu, pogledajte ovdje.
(Balans)