Neki kažu: škembići su kafansko jelo! Drugi opet tvrde da je to “pravo muško jelo”! Bilo kako bilo, ova gastronomska avantura može da počne upravo u vašoj kuhinji.
Potrebno je: 1 kg junećih škembića; 1 veza zeleni; 1 celer; mješavina začina po ukusu; 4 čena bijelog luka; 2 lovorova lista; 1/2 kašičice bibera u zrnu; 5 glavica crnog luka, 50 g paradajz pirea ili gustog soka; peršunov list; 1 puna kašika ulja; 4-5 kašika brašna; 1 kašičica mljevene slatke paprike.
Priprema: Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati sjeckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i 2 čena bijelog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuha oko 2 do 3 sata. Kuhane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.
U šerpi zagrijati ulje, pa dodati sitno sjeckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list, pa sve propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano miješati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno sjeckan bijeli luk, slatku mljevenu papriku i paradajz pire.
Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuhati još 15-20 minuta. Pred kraj kuhanja začiniti i zaljutiti po ukusu.
Kako ovo jelo sprema Mirza Nišić, pogledajte u narednom videu.
(Balans)