• tik tok

Zuhdija Tokić: Teško je gledati rudare Zenice, zamislite kako je njihovim porodicama

Apr 4, 2023

I dalje traje radnički neposluh Rudnika mrkog uglja Zenica. Jutros je održan i jednosatni štrajk upozorenja u ostalim rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH u znak solidarnosti sa rudarima iz Zenice. 

Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata Rudnika Kreka, kaže da će jednostani štrajk upozorenja biti organizovan svaki dan, sve do isplate plate rudarima RMU Zenica.

“Mi rudare iz Zenice nećemo ostaviti same. Ja to garantujem” – kazao je Tokić, gostujući u programu BHT.

Trenutno je glavna kočnica gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji se nije pojavio na jučerašnjem sastanku koji je organizovao Federalni ministar Nermin Džindić. Kasumović je sve aktere priče pozvao na sastanak sutra u Gradsku upravu u 10.00 sati.

“Ostaje jedna gorčina, vjerujte. Zar je ovo trebalo? Zar treba rudara dovesti u ovu poziciju? Rudara ne interesuje politika, ne zanima ih rad institucija u tom smislu. Nas zanima da nam se da ono što zaradimo, da živimo od kilovata proizvedene struje” – ističe Tokić.

Iz Elektroprivrede BiH je nedavno rečeno da su plate rudarima povećavane dva puta, dok uposlenicima Elektroprivrede nisu niti jednom.

“Evo ja tražim, zahtijevam, da svi živimo od kilovata, potpisat ćemo Kolektivni ugovor, pa nemojte da mi imamo više nego oni. Znači spremni smo, isti Kolektivni ugovor, da živimo od kilovata i samo da radimo. Da nas ne interesuje ni cijena uglja niti bilo šta drugo” – dodaje Tokić.

Komentarisao je predsjednik sindikata Kreke situaciju u kojoj su se našli rudari iz Zenice, a koja se tiče neisplaćene plate za februar.

“Vjerujte, ja ne znam kako to ljudi uopšte izdrže. Mi svi koji dobijamo plate, jedva čekamo kraj mjeseca pa da bude plata. Imamo svi dadžbine, režije. Vjerujte žalosno je gledati komorate bez plata. Zamislite kako je njihovoj djeci i porodicama bez primanja” – zaključio je Zuhdija Tokić.

(Balans)