• tik tok

(FOTO) BiH ne uvozi rasad: Plant iz Tuzle proizveo milion rasadnica za kupce iz cijele BiH

Mar 31, 2023

Foto: Balans

Distribucija i prodaja milion komada sadnog materijala povrća počela je danas u Firmi “Plant” u Tuzli, a kupci dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine. Podršku proizvodnji u narednom periodu je obećala i Vlada TK.

U ovogodišnjem asortimanu presadnica povrća dominantni su visokorodni hibridi povrća renomiranih svjetskih proizvođača sjemena povrća kao i starije domaće sorte povrća, a njihovu ispravnost kontrolišu federalne institucije.

Begza Hrnjić iz Zvornika je danas kupila rasadu. Kaže da je prevalila dalek put da kupi kvalitetne rasadnice.

„Stvarno je kvalitetna rasada, posebno paradajz. Sve je dobro. Reli paradajz najbolje prodam“- kaže ona. Sve vrste paradajza, paprike, krastavca i ostalog povrća, uzgajaju se u specifičnim uslovima. Staklenici se nalaze u neposrednoj blizini Termoelektrane  Tuzla i koriste toplotnu paru za zagrijavanje koje je neophodno na 7.000 metara kvadratnih prostora.

„Proizvodnja kreće u januaru i to je nahladniji dio godine. Moramo krenuti tada da bismo mogli proizvesti do ove dobi da proizvođači mogu kupiti. Grijanje je veoma važna stavka jer valja obezbjediti plus 12 stepeni u stakleniku ili plasteniku bez fasade kada je vani minus. Tu su i sistemi za navodnjavanje i dodatno vještačko osvjetljenje“- pojašanjava Adnan Hodžić, direktor Firme „Plant“ Tuzla. Ova firma proizvela je više od milion rasadnica za oko 6.000 korisnika iz cijele BiH. Posebno je zanimljivo da firma ove godine radi i kalemljenje lubenice i kalemljenje paradajza. Očekuje se da će tokom aprila i maja biti distribuirano preko milion presadnica povrća za proizvodnju u plastenicima i oko milion presadnica za proizvodnju povrća na otvorenom polju. Prosječni prinosi koji se očekuju od ovog rasadnog materijala su 6.000 tona povrća i oko 1000 tona voća, jagode i lubenice.

Ovaj rasadnik je među desetak rasadnika u BiH ovog tipa. Sve je počelo 2006.godine, a i ranije preko Udruženja „Bosper“ i Luteranskog saveza. Priča se pokazala uspješnom pa danas BiH ne uvozi rasad što je rijetkost. No, ova priča treba podršku vlasti.

„Ove rasadnice idu i u zemlje regije i dalje u Evropu. To malo ljudi zna. Danas predstavljamo ovaj sektor u cjelini da predstavnici vlasti, lokalne zajednice, pertneri i stručne institucije vide da je određene stvari zaista moguće napraviti“- ističe Hodžić i izražava nadu da će ovaj projekat dobiti podršku.

Poljoprivrednom sektoru podrške ime od Vlade Tuzlanskog kantona, a ove godine to je oko 13 miliona KM.

„Ovakve prilike trebamo iskoristiti da se dodatno upoznamo sa problematikom poljoprivredne proizvodnje i razgovaramo sa poljoprivrednicima ali i sa firmama poput ove koja kreće sa distribucijom milion sadnica i da pokažemo koliko su važne“- rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona. 

Oko 33% od ukupne poljoprivredne proizvodnje u Federaciji odvija se upravo na području Tuzlanskog kantona. Od oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji,  četvrtina je u TK što pokazuje koliko je poljoprivredni sektor važan.

(Nataša Tadić)