• tik tok

Sinan Husić: Pozvat ćemo Kasumovića da deblokira račun Rudnika Zenica jer su rudari gladni

Mar 27, 2023

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica ni danas nisu sišli u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama” nakon što su u petak obustavili proizvodnju jer nisu dobili plaću za februar.

Zbog ponovne blokade računa od strane Gradske uprave Grada Zenica zbog oko 3.000.000 KM neplaćenih zateznih kamata za dug po osnovu komunalno-građevinskog zemljišta, za koji je isplaćena glavnica, nisu dobili plaću za februar te naknadu za topli obrok za januar.

Zbog toga je sindikalni odbor Rudnika Zenica stupio u štrajk glađu.

“Sindikalni odbor koji je od petka u domu rudara. Donio je odluku da danas od 9.00 sati krene u štrajk glađu. Razlog ovakve odluke je taj sto jutros niko od uprave nije dosao da vidi sta ljudi rade da li su zdravi i živi”  – kazali su iz sindikalnog odbora.

“Mi ćemo sutra, ako danas ne bude isplaćena plata, okupiti se ispred direkcije rudnika, kao i pred zgradom Gradske uprave gdje ćemo tražiti da se riješi ovaj problem, da Grad Zenica odblokira račun Rudnika. Pozvat ćemo gradonačelnika Kasumovića, kako on poziva druge da odblokiraju tako i mi njega. Samo što mi ne pozivamo na deblokadu zbog vlasti, nego zato što su rudari gladni”  – kazao je za Balans Sinan Husić, predsednik sindikata rudara FBiH.

(Balans)