• tik tok

Oštre reakcije stranaka opozicije nakon jučerašnje sjednice Skupštine TK

Mar 23, 2023

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona je imenovana Vlada TK na čelu sa novim starim premijerom Irfanom Halilagićem. Sjednica je bila burna, negodovanja na kasno dostavljanje ekspozea i biografija ministara, te napuštanje sale od strane stranaka opozicije. Opozicione stranke napustile su sjednicu zbog, kako su naveli, nepoštovanja od strane rukovodstva skupštine i nedavanja tražene pauze.

Zbog svega su se opozicione stranke oglasile saopštenjima.

„Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona osuđuje ponašanje predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića koji, na današnjoj sjednici kantonalnog zakonodavnog organa, nije ispoštovao volju predsjednice Kluba zastupnika PDA Lejle Ćebić Đerzić pa time ni Poslovnik o radu Skupštine.

Iako prema Poslovniku o radu Skupštine TK, predsjednik odobrava pauze bez izjašnjavanja Skupštine, Vujović je grubo odbacio zatraženu pauzu zastupnice Ćebić Đerzić te je brže-bolje zatražio izjašnjavanje za donošenje odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo Vujovića da prema članu 12. Poslovnika o radu Skupštine TK, predsjednik Skupštine, između ostalog, vodi sjednice u skladu sa principima najboljih praksi demokratskog parlamentarizma i odredbama Poslovnika, te sigurava i realizuje prava i dužnosti poslanika u pripremi sjednica Skupštine i Kolegija Skupštine, kao i tokom sjednica.

No, iako je predsjednica Kluba zastupnika PDA od Vujovića samo zatražila pauzu prije glasanja za imenovanje novog saziva Kantonalne vlade, on se očito uplašio da će, kao i i njegov stranački kolega Zlatan Begić, biti napadnut po spolnoj osnovi.

Kantonalni odbor PDA TK daje punu podršku zastupnici Lejli Ćebić Đerzić na sprovođenju programskih ciljeva stranke“ – stoji u saopštenju PDA.

“Nova vlada TK jasno pokazuje zbog čega Naša stranka odbija bilo kakvu vrstu razgovora s osovinom nestručnosti, nekompetentnosti i katastrofalnog kadroviranja, u narodu poznatijom kao SDFA. Analizirajući biografije novih ministara u Vladi TK, koje bi objedinjene mogle stati na papir A4 formata, jasno se vidi da bi neki ministri vjerovatno proveli radni vijek čekajući u redovima ispred biroa ako na današnjoj sjednici ne bi bili postavljeni na ministarska mjesta. Ovakva imenovanja u vladi TK upućuju na to da će sjednice Vlade više ličiti na večernju školu nego na sjednice organa izvršne vlasti. Nažalost, opet se potvrdilo da državu najviše uništavaju oni koji se u nju najviše kunu. Danas smo i zbog navedenog, ali pogotovo nakon bahatog ponašanja predsjedavajućeg Skupštine i oštrog kršenja poslovnika odlučili da s ostatkom opozicije napustimo sjednicu Sve su šanse da će građani i građanke TK na kraju dobiti najnekompetentniju vladu TK u historiji Tuzlanskog kantona.” navodi se u saopštenju Naše stranke.

“Sva bahatost SDFA režima se ogleda u činjenici da su samo sat vremena prije početka sjednice Skupštine, poslanicima dostavljeni materijali. Tačnije, ekspoze i prijedlog sastava Vlade sa veoma oskudnim biografijama. Poslovnik je jasno propisao da najmanje 10 dana prije održavanja sjednice Skupštine mandatar mora dostaviti prijedlog ministara. Ne iznenađuje ovakvo postupanje većine obzirom da iz priloženih biografija se moglo samo zaključiti da je riječ o ogromnoj količini nekompetentnih pojedinaca.Stručna sprema pojedinih ministara, niti njihovo radno iskustvo nema nikakvih dodirnih tačaka sa resorima na čijem su čelu. Ekspoze je suštinski ista priča, planiranih, a neostvarenih ciljeva istog premijera, već drugi put. Države “puna usta” a na sceni klasično urušavanje digniteta Skupštine i institucija države od strane većine. Protivustavno i protivposlovničko djelovanje većine je očekivano i u skladu sa djelovanjem njihovih nalogodavaca i lica iz sjene što je već opće poznata stvar. Na potpuno politički korektnu parlamentarnu diskusiju opozicije, predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović, frustrirano i bahato po uzoru na stranačkog vođu, uskraćuje Poslovnikom zagarantovano pravo na pauzu poslanici Lejli Đerzić-Ćebić. Simptomatično je da u više navrata predsjednik Skupštine TK demonstraciju sile upravo vrši nad poslanicama, ženama iz Skupštinskih klupa te da svakako taj njegov odnos mora biti pod budnim okom javnosti” – stoji u saopštenju SDP-a.

Vujović je nakon jučerašnje sjednice govorio o razlozima zbog kojih nije dozvolio pauzu koju je tražila zastupnica Đerzić- Ćebić.

„Snatram da je u tom trenutku nastupila opstrukcija rada Skupštine traženjem pauza. Ja to nikada neću dozvoliti bilo kojem pojedincu, grupi, političkom subjektu, kako god se zvao. Skupština TK je najveći zakonodavni oblik čiji dignitet ja moram štiti“ – kazao je Vujović.

(Balans)