• tik tok

(VIDEO) Sakura u Japanu:  Nestvarni prizori cvjetanja trešnje

Mar 20, 2023

Foto: Zicasso

Proljeće budi prirodu i cvijeće, a to je posebno zanimljivo u Japanu gdje , od marta do maja mjeseca, Japanci praznuju sakuru – cvjetanje trešnje.

Bijeli i ružičasti cvjetovi trešnje su simbol proljeća, radosti, a pored toga Japanci vjeruju da ovo drvo simbolizuje ljudski život, prolaznost i plemenitost. Sakura je predmet obožavanja u ovoj zemlji, još od Heian perioda, više od 1000 godina. Osim Japanaca, u festivalu cvjetanja trešnje uživaju i brojni turisti, koji svake godine dolaze da vide i osjete ovaj praznik prirode, nestvarne kadrove drveća i cvijeta i tradcionalna brojna okupljanja.

Sakura je za Japan, više od lijepog cvjetnog drveća. Poznata je u japanskoj istoriji i kulturi, kao drvo koje utjelovljuje Wabi – sabi filozofiju i šinto ideje nestalnosti, nade i obnavljanja i danas je jedan od simbola Japana. Danas japanci imaju i posebnu vremensku prognozu, koja prati cvjetanje trešnje.

Europi je ovo drvo iz porodice ruža omiljeno zbog svojih osvježavajućih plodova, u Japanu prvenstveno cijene njegov cvijet. Tako u Japanu postoji više od dvije stotine sorti trešanja koje ne daju plod već se uzgajaju zbog ljepote i raskoši cvijeta. Cvijet trešnje dobrodošlica je proljeću nakon duge i hladne zime, a u svojoj jednostavnoj ljepoti inspi­rirao je careve, princeze, umjetnike, pjesni­ke i obične ljude starog Japana te postao jednim od glavnih simbola Zemlje izlazećeg sunca.

Cvijet trešnje simbol je i japanskih ratnika. Stoga su korice samuraj­skih mačeva vrlo često oslikane cvje­tovima trešnje. Za samuraja cvijet trešnje predstavlja život koji može biti prekinut na samom vrhuncu, kao što vjetar raznosi latice trešnje u punom cvatu. Život stabla trešnje povezuje se sa životom samuraja jer dok stablo trešnje unutar jedne godine četrdeset i devet tjedana živi i raste bez uočljivih promjena, ono u svome korijenju skladišti snagu koja čini da početkom proljeća, u samo tri tjedna, pokaže svu svoju raskoš bez obzira što će ta ljepota kratko trajati. I baš kao što se i cvijet trešnje predaje proljetnom vjetru, tako se i samuraj svojim borbama predaje duhu sakure.

(Balans/ Nova-akropola/ Perzepolis)