• tik tok

Danas počinje proljeće

Mar 20, 2023

Foto: Balans

Proljeće počinje danas, 20. marta, u 22.24 sati i prema nekim prognozama moglo bi da bude toplije od prosjeka. Proljeće će trajati  do 21. juna, odnosno,  92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Proljeće astronomski započinje na proljećnu ravnodnevnicu, kada su dan i noć jednaki, odnosno, kada svijetli dio dana traje 12 časova, jednako kao i tamni.

Na prvi dan proljeća, u Bosni i Hercegovini će biti biti pretežno oblačno vrijeme uz moguću slabu kišu u većem dijelu zemlje. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se do 17 stepeni.

O proljeću postoji niz zanimljivosti, a posebno iz antičkog doba. U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U staroj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

(Balans)