• tik tok

Oko 4.000 prvačića upisano u škole u Tuzlanskom kantonu

Mar 14, 2023

Foto: Osnova škola “Miladije”

Oko 4. 000 djece upisano je u prve razrede u osnovne škole u Tuzlanskom kantonu i ovaj broj pokazuje da je zaustavljen trend pada broja učenika, potvrdili su iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

“Ono što je znakovito je da je broj učenik standardan zadnjih četiri, pet godina. Oko 4.000 djece kreće i nema tu nekih velikih pomjeranja i tu nam je izuzetno drago da je zaustavljen negativni trend pada broja učenika. Naravno, do devetog razreda će taj broj biti malo manji kako mi pratimo iz godine u godinu. Ali upis je prilično dobar “- rekao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Zanimljivo je da djeca spremnija ulaze u školske klupe nego prije nekoliko godina. Naime, prije osam godina, samo 12 % djece je prošlo predškolske ustanove prije upisa u školu. Danas je situacija drugačija, a zahvaljujući programu za djecu koja nemaju mogućnost da idu u vrtiće.

“Tada smo sa Organizacijom “Save the children” pokrenuli veliki projekat, rani rast i razvoj, gdje smo ponudili da djcea, bar tri mjeseca imaju neku vrstu pripreme za polazak u školu. To se pokazalo vrlo uspješnim. Imali smo situacije da djeca vrlo nespremno ulaze u školu, plaču, odbijaju da idu u školu, itd”- priča Čiča. Nakon ovog projekat i obaveznih 150 sati obuke, djeca su spremnija ulazila u škole i pripemljenija. Tu edukaicju prolaze u 50 prilagođenih učionica u školama u TK. Osim toga, Pedagoški zavod je obavio i obuku odgajatelja koji rade u tim učionicima i sada je još njih 30 novih,  stavljeno na raspolaganje.

“Program počinje u četvrtom mjesecu. Traje 150 sati o djeca će do polaska u školu biti spremna za ulazak u nastavu. Najveći problem je bio nedostatak odgajatelja i ovaj put je top problem, nadam se da ćemo to prevazići”- ističe Čiča. On pojašnjava da djeca na tim obukama uče osnovne stvari, kako da se ponašaju u školi, ostavljaju svoje stvari i slično.

(Balans)