• tik tok

Kalesija ima srce: Opremljeni stambeni kontejneri odlaze za narod Turske

Mar 13, 2023

Foto: Balans

Pri kraju je montaža stambenih kontejnera u Kalesiji, a koji će ići za potrebe naroda ugroženog zemljotresom u Turskoj. Konvoj sa kontejnerima i ostalom humanitarnom pomoć, trebao bi u petak krenuti za Tursku.

Akcija je zamišljena tako da se sakupi oko 60.000 KM i naprave prazni kontejneri. Međutim, na kraju je sakupljeno više od 100.000 KM od vijećnika, građana, privrednika kao i donatora iz Srebrenika, Lukavca, Mostara. Stoga je odlučeno da 31 kontejner bude opremljen i namještajem, a dva sanitarijama, odnosno, muško i žensko kupatilo sa pločicama  i priključkom na vodu i struju. Stambeni kontejner sadrži dva kreveta, stolić, stolice, deke i jastuke.

Jedan takav košta oko 2.500 KM, a napravljen je od savijanih limova sa dobrom izolacijom.

“Popune su vršene od hopovanih profila, 40x 40. Zidovi i paneli su sastavljeni od izolacije od 5 cm što je sasvim dovoljno za jedan udoban ambijent u kontejneru”- kaže Mujo Mujkić, koordinator grupe za izgradnju kontejnera.

Kontejneri su široki 2, 40 m, visoki 2, 20 m, a dugi tri metra i mogu se brzo smontirati.

“Napravili smo da to bude iz nekoliko modula. Podovi i krovovi da budu završeni ovdje na ovom mjestu. Ostaje nam da podignemo visine, ubacimo panele, vrata, prozore i to kompletiramo vrlo brzo. Za sat, sat i po da bude jedan završen”- ističe  Sulejman Agić, inžinjer mašinstva.

Prikupljeni novac u akciji za kontejnere je uplaćivan preko podračuna Crvenog križa te je sve transparentno urađeno.

“Sada smo se uvezali i sa Federalnim crvenim križom koji ima pet kamiona robe i idemo u petak ujutru iz Kalesije svi zajedno u konvoju, a ispratit će ga i turski ambasador”- izjavio je Safet Šahmanović, sekretar Crvenog križa Kalesija.

Inače, ovo nije jedina pomoć koja je iz ove opštine otišla za Tursku.

“Ono jutro kada smo čuli vijest da se desila katastrofa u Turskoj, sazvao sam, prije svega vijećnike, od kojih sam zatražio da se odreknu svojih paušala i to su prihvatili svi do jednog. Ta sredstva su otišla i uplatili smo ih na račun Turske”- rekao je Sead Džafić, načelnik Kalesije.

 Vrijednost kompletnog projekta, kada se uračuna radna snaga koja je bila besplatna kao i mašine koje su koristištene za sve radove, je oko 250.000 KM. Tim majstora ide u Tursku da smontira kontejnere, priključi ih na vodu i struju te im doda i nastrešnice. To mini naselje će se zvati po ovoj humanoj opštini. 

(Nataša Tadić)