• tik tok

Najbolja i najpopularnija jela u Bosni i Hercegovini

Mar 12, 2023

Bosna i Hercegovina je poznata po impresivnim prirodnim ljepotama, bogatoj istoriji, fantastičnoj kuhinji i neprikosnovenim srdačnim, gostoljubivim stanovnicima. Putovati po BiH, a ne guštati u tradicionalnim bosanskohercegovačkim specijalitetima, ne pruža potpuno uživanje u blagodatima zemlje. Pročitajte analizu portala Putovanja za 5 i saznajte koja su najbolja jela u Bosni i Hercegovini. Nemojte propustiti priliku da se predate savršenim trpezama.

Sigurni smo da će vas opčiniti jedna od najboljih kuhinja u Istočnoj Evropi, koja se vijekovima usavršavala pod uticajem Turaka, Mediterana i Srednje Evrope

Ćevapi

Ako govorimo o tome šta jesti u BiH, prva asocijacija svima je sigurno ćevap. Nacionalni specijalitet. Stigao na područje Bosne i Hercegovine sa Osmanlijama i zadržao se do danas na naše opšte zadovoljstvo.

Ćevap je jelo koje se pravi od mljevenog mesa na roštilju i služi se u lepinji, somunu ili piticama. Često se lepinje prelivaju specijalnim umacima koji im daju poseban ukus i mekoću.

Najbolji ćevapi su banjalučki, sarajevski, travnički i tuzlanski. Svaki ima svoje specifičnosti.

Burek (pite)

“Burek”, „burek sa sirom“, „burek sa krompirom“, „burek sa mesom“, već pri narudžbi znate ko je sa kog područja.

U BiH se jasno zna da je burek pita sa mesom, a još postoje i sirnica, krompiruša, zeljanica i druge.

Burek na turskom i znači pita, tako da ni jedno nije pogrešno, ali čisto da znate, da ne dođe do zabune koja terminologija je na kom području zastupljena.

Bosanski lonac

Bosanski lonac je srednjovjekovno jelo bosanskih rudara. Nekada skromno jelo je do današnjih dana pretrpjelo znatne promjene.

Bosanski lonac predstavlja složenac (karakteristika jela sa Mediterana) koji se najčešće pravi u zemljanom loncu. Slažu se meso, mrkva, crni i bijeli luk, kupus, patlidžan, tikvica, paprika, krompir, paradajz, odnosno meso i puno raznolikog povrća po želji kuvara. Još jedna karakteristika jela je da se dugo kuva na laganoj vatri.

Begova čorba

Begova čorba je jedno od najpoznatijih i najboljih jela iz Bosne i Hercegovine.

Begova čorba je gusta bijela čorba od kokošijeg ili pilećeg mesa, korjenastog povrća sa dodatkom bamija.

Posebnost joj daju bijela zaprška sa mješavinom pavlake, jaja i limunovog soka. Svakako je nezaobilazna na svečanim prilikama prije glavnog jela.

Jela ispod sača

Hljeb, pita, lepinja, meso ispod sača su neprevaziđena jela.

Sač je poklopac kojim se prekriva tava u kojoj se jelo peče na ognjištu. Sač se prekrije žarom za ravnomjerno pečenje. O punoći i specifičnosti ukusa spremljenog jela neću govoriti, ne mogu da pronađem riječi. Morate ga probati.

Kvrguša

Kvrguša je jelo Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Predstavlja tijesto (brašno, mlijeko i jaja) koje ima poredanu propečenu piletinu po sebi i sve zajedno se zapeče u rerni.

Na pečenu kvrgušu se dodaje preliv pavlake.

Ime je dobilo po kvrgama koje piletina pravi na vrhu

Sarma i japrak

Sarma je turska riječ koja znači umotan. Sa razlogom nosi taj naziv.

Sarma predstavlja umotanu mješavinu riže i mljevenog ili sjeckanog mesa u list kiselog ili svježeg kupusa.

Ukoliko istu smjesu umotate u listove vinove loze, dobijete jelo pod nazivom japrak.

Jagnjetina sa ražnja

Mlada jagnjetina sa ražnja je neizostavni dio bogate trpeze.

Najljepša je jagnjetina na prostorima gdje se stada hrane aromatičnim biljem.

Siguran izbor je jagnjetina od pastira, čija stada slobodno šetaju po planini i sa područja Hercegovine.

Postoje neka mjesta koja se često nalaze na proputovanjima, a kroz koja ne možete proći, a da se ne počastite jednom od najukusnijih jagnjetina u BiH. Sigurno već naslućujete da je riječ o Jablanici.

Načičkani restorani sa izvrsnim delicijama sa ražnja i mirisom i izgledom privlače mnoge prolaznike.

(Balans/Putovanja za 5)