Foto: Facebook
Specijalna kafa može koštati preko 30 dolara po porciji, što je više od pet puta više od prosječne cene 1 porcije mljevene kafe u SAD-u. Kafa “Specijalitet” je izraz za najkvalitetniju kafu, a ljubitelji opisuju njen ukus riječima koje sommelieri češće koriste, poput “cvjetna” ili “voćna”.
Postizanje ovog nivoa kvaliteta zahtijeva ulaganja i rad u svakom koraku proizvodnje. Termin “specijalna kafa” prvi put je korišten 1970-ih u časopisu “Tea and Coffee Trade Journal”, samo nekoliko godina nakon otvaranja prve “Starbucks” prodavnice. Zahvaljujući prodavnicama kao što su “Starbucks” i “Peet’s”, kafa je prešla iz moderne pogodnosti u iskustvo ispijanja.
Većina zemalja koje komercijalno uzgajaju kafu, proizvode i male količine specijalitete kafe, uz neke izuzetke. Zemlje poput Etiopije, Kenije i Kolumbije sinonim su za specijalitet kafe. Međutim, mnoge manje poznate zemlje se zalažu za proizvodnju neke od najboljih kafa na svijetu. Na primjer, posljednjih godina Panama je stekla ime zahvaljujući visokoobrazovanim poljoprivrednicima, fokusirajući se na povećani biodiverzitet i niz različitih mikroklima, zahvaljujući svojoj maloj veličini i efektima dva okolna okeana.
U SAD-u, specijalna kafa je sve više u upotrebi. Dnevna potrošnja specijalne kafe u Americi porasla je sa 9% u 1999., na 34% u 2014. godini.U međuvremenu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, nedavni izvještaj “Allegre” predviđa da je tržište specijalne kafe raste do 13% na godišnjoj razini.
Kako se ručno bere najkvalitetnijea kafa i kakav je danji postupak, pokazao je Business Insider u narednom videu:
(Balans/ Business Insider)