• tik tok

Kodovi uz otpusna pisma: Porodilje u UKC-u Tuzla mogu prijaviti korupciju

Mar 11, 2023

Foto: Facebook

Udruženje “Baby steps” ovih dana je prezentiralo sistem koji je pušten u rad, a uz pomoć kojeg porodilje mogu dijeliti vlastita iskustva, ali i prijaviti korupciju. Rezultati istraživanja koje je provelo udruženje “Baby steps” pokazuje da je svaki drugi porod koruptivan.

U saradnji s tri porodilišta u BiH, odnosno, u Banja Luci, Tuzli i Bijeljini, već je u fazi davanja kodova porodiljama uz otpusna pisma, a bitno je naglasiti da kodovi nemaju rok važenja.

“Kada dođu kući i kada njima to odgovora, mogu potpuno anonimno, mogu odgovoriti na određena pitanja o kvalitetu usluge i okolnostima te prijaviti korupciju. Pozivamo sve porodilje iz cijele BiH da sa nama dijele iskustva jer samo na taj način možemo pokrenuti istrage i omogućiti tužilaštvima da rade svoj posao”- pojasnila je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja “Baby steps” Sarajevo.

Osim toga, pratnja na porodu direktno utiče i na smanjenje stope korupcije što zagovara ovo udruženje.

“Mi u ovom projektu  zagovaramo pratnju na porodu koja je jaka bitna, jer je to  antikoruptivni mehanizam i metod unpređenja stanja  u porodilištima jer porodilja nije ostavljena sama, generalno nismo radili neka istraživanja koje će uporediti tačno u tom broju stanje, ali stanje se nije popravilo u smislu da je riješen problem, ali defitnitvno da se problem vidi i da je očit i postavljen”- kazala je Tatarević.

Udruženje provodi aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima u BiH kao dio većeg projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, finansijski podržanog od USAID-a.

(Balans/ Baby steps)