• tik tok

(FOTO) Automobili u ženskim rukama: Žene su izumile brisače, žmigavce, grijanje…

Mar 8, 2023

Žene su dale veliki doprinos razvoju automobilske industrije kroz povijest. Kada se govori o povijesti automobila, spominju se imena Henryja Forda, Karla Benza, Waltera P. Chryslera, Horacea Dodgea ili drugih ljudi čija imena stoje iza najprepoznatljivijih marki automobila na današnjem tržištu. No, ko su zaslužne žene koje su doprinijeli razvoju automobilizma?

Bertha Benz  je bila prvi vozač automobila i prvi svjetski asistent u proizvodnji automobila. Supruga Karla Benca, pomogla je u testiranju i razvoju „kočije bez konja“ još 1885. godine. Na putovanje od 106 km krenula je tri godine kasnije, 1888.,  u modelu III Benz i poznata je kao prva osoba koja je prešla duge relacije u automobilu. Podaci o ovoj vožnji govore da je tokom puta Bertha nekoliko puta trebala da izvrši sitne popravke na vozilu čime ga je unaprijedila za vožnju u realniim uslovima. Kada joj je ponestalo benzina, auto je napunila ligroinom, naftnim jedinjenjem koje je pronašla u apoteci. Iskoristila je podvezicu kako bi popravila sistem za paljenje motora. Cijevi kroz koje je prolazilo gorivo brzi su se zapušile pa ih je čistila iglom za pričvršćivanje šešira. Kada su drvene kočnice počele da otkazuju, svratila je kod obućara koji joj je napravio par kožnih, čime su stvorene prve papučice za kočenje.

Berta Benz

Michele Mouton je jedna od najboljih vozača relija svih vremena. Vozeći za tim Audija 1980.-ih godina završila je na drugom mjestu u svjestkom šampionatu vozača i ostala jedina žena koja se takmičila u vrhunskim relijima. Povukla se nakon osvajanja titule, ali je nastavila sa orhganizacijom utrka i postala je prva predsjednca za automobilske sportove FIA-e.

Michele Mouton

Florence Lawrence naziva se prvom filmskom zvijezdom koja se pojavljuje u više od 300 filmova u periodu od 30 godina. Bila je strastveni automobilski entuzijasta. Dizajnirala je pokazivače pravca, kao i prvi mehanički signal kočnice. To se sastojalo od znaka sa natpisom „Stop“ koji se aktivirao pritiskom na papučicu kočnice. Izumi Florence Lawrence evoluirali su u današnje žmigavce i stop svjetla.

Florence Lawrence

Margaret Wilcox, inženjerka strojarstva, zaslužuje našu zahvalnost svaki put kada upalimo grijanje automobila. Godine 1893. izumila je prvi automobilski grijač, koristeći otvor iz motora za usmjeravanje vrućeg zraka u kabinu vozila. Iako je njezin dizajn imao svojih nesavršenosti i nije bio identičan suvremenom dizajnu koji koristimo danas, postavio je temelje za temeljni sustav na kojem su konstruirani moderni automobilski grijači.

Margaret Wilcox

Domišljatost i vještine rješavanja problema Mary Anderson bile su očite kada je svjedočila vozačima trolejbusa koji su se zaustavljali kako bi očistili snijeg ili kišu s prozora tijekom njezina putovanja u New York City. Njezino rješenje bila je ručna poluga koja je upravljala brisačem iz unutrašnjosti automobila, dizajn koji je revolucionirao iskustvo vožnje po lošem vremenu. Njoj dugujemo zahvalnost za brisače.

Mary Anderson

(Balans)