• tik tok

Most Ljubače- Suha dobio upotrebnu dozvolu

Mar 6, 2023

Foto: Grad Živinice

Predstavnicima Grada Živinica danas je u Vladi Tuzlanskog kantona uručeno Rješenja o odobrenju za upotrebu mosta preko rijeke Spreče. Most na lokalnoj cesti Ljubače – Suha obnovljen je zahvaljujući zajedničkim snagama i sredstvima koje je obezbijedila Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić, Grad Živinice i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Kako je kazala Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, uskoro bi most i zvanično mogao biti pušten u funkciju.

„Procedura, što se tiče resornog ministarstva je završena. Uručena su rješenja za urbanističku saglasnost i građenje, završeni radovi i dostavljena uredna dokumentacija te načinjen tehnički prijem komisije koja je konstatovala da se most može koristiti za upotrebu. Rješenje će za 15 dana postati pravosnažno, a time će i stanovnicima zapadnog dijela Živinica i privrednicima koji su koristili obilaznicu, olakšati kretanje i skratiti put“- kazala je ministrica Ajšić.

Most na rijeci Spreči oštećen je u poplavama 2014. godine i od tada predstavljao problem i otežavao komunikaciju stanovnika ovog kraja.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje mosta je oko 900.000 KM. Novoizgrađeni most je urađen sa dvije saobraćajna trake i pješačkim stazama sa obje strane. Most je igrađen na većoj visini od postojeće kako bi se spriječilo plavljenje na ovom dijelu, te je uređeno korito rijeke ispod mosta u prosjeku po 10 metara sa obje strane i pristupni putevi za most.

Puštanjem u funkciju ovog mosta osigurat će se puno veća sigurnost svih učesnika u saobraćajnoj komunikaciji, smanjit će se saobraćajne gužve na izlazu sa zapadnog dijela Grada Živinice, a najvažnije je što je omogućeno saobraćanje autobusa sa ovog dijela Živinica za Tuzlu, preko navedenog mosta, što do sada nije bilo moguće. Saobraćanje autobusa preko ovog mosta će skratiti vrijeme vožnje za đake, studente i ostale građane koji redovno putuju za Tuzlu.

(Balans)