• tik tok

Zašto će se ugalj iste kalorične vrijednosti sa Dubrava i iz Mramora plaćati drastično drugačije?

Mar 5, 2023

Problemi i nesuglasice na relaciji sindikat rudara rudnika u FBiH i Elektorprivreda BiH se nastavljaju. Nakon što je prošle godine cijena uglja koju rudnici Kreka isporučuju Elektroprivredi, a za potrebe Termoelektrane Tuzla bila nešto veća od 50 KM po toni, za 2023. godinu cijene su nešto drugačije, tvrde u sindikatu. Naime, cijene uglja definisane su po energetskoj vrijednosti, a za svaki od tri rudnika unutar Kreke su drugačije i pune su nelogičnosti, tvrdi Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata Rudnika uglja Kreka.

„U okviru Rudnika“ Kreka“ postoje tri vrste cijena uglja sa tri rudnika unutar Kreke, pazite to. Kaloričnost uglja 9.000 KJ sa rudnika Dubrave se plaća preko 100 KM, ista kalorija sa rudnika Šikulje nije ni 50 KM, a ista ta kalorija, znači 9000, iz rudnika Mramor neće se nikako platiti, jer sve ispod 10,5 hiljada se ne plaća. Svi koji iole poznaju rad rudnika znaju o čemu ja pričam. Mi nećemo stati na ovome“ – kazao je Tokić za Balans.

Sindikati će tražiti od Elektroprivrede ali i uprave Rudnika uglja „Kreka“ da se ovakav način plaćanja promijeni.

„Ovdje je rješenje da se unutar Rudnika „Kreka“ napravi jedna cijena ili ćemo mi zahtijevati od menadžmenta rudnika da ugalj iz Mramora i Šikulja vozi na Dubrave, pa ćemo sa Dubrava kompozicijom slati u Elektroprivredu i Termoelektranu i imat ćemo cijenu preko 100 KM po toni“ – ističe Zuhdija Tokić.

Po tim cijenama planirana proizvodnja od 1,5 miliona tona uglja u „Kreki“ donijela bi rudniku oko 150 miliona maraka prihoda, a po cijenama koje su planirane za 2023. godinu, sa različitim nivoima za tri rudnika, prihod će biti manji od 100 miliona maraka. Tokić poziva upravu Eletroprivrede BiH i Rudnika Kreka da kažu jesu li ove cijene planirane na ovakav način za 2023. godinu. U tom slučaju, dodaje on, ne postoji ekonomista, rudar ili sindikalista, koji će uspjeti rudnik „Kreka“ izvući iz ambisa u koji tone već godinama.

(Balans)