• tik tok

(FOTO/ VIDEO) Aktivisti čistili Modrac: Ako ne budemo čistili, nećemo moći koračati od smeća

Feb 25, 2023

Foto: Balans

Eko-ronilačka grupa invalida i Sportsko ribolovno društvo “Smuđ” iz Lukavca te Centar za ekologiju i enrgiju Tuzla danas su organizovali akciju čišćenja dijela obale jezera Modrac kao i samo jezero. Bez obzira što su aktivisti u oktobru mjesecu čistili isti dio obale, ponovo je stanje katastrofalno.

Velike količine smeća u Modrac donesu rijeke koje se ulijevaju, a sa druge strane, depnije stvaraju i nemarni posjetitelji. Kućni otpad, kese, plastika konzerve, građvinski materijal, kućanski aparati samo su dio onog što se pokupi na obali jezera i u samoj vodi.

“Ponekada se pitamo ima li svrhe više uopšte da čistimo. Međutim, pošto smo udruženje koje se bavi ekologijom, dajemo maksimum svojih napora kako bismo ovu obalu održali koliko god možemo čistom. Danas su sa nama i ribari iz Luakvca i Banovića i oni koriste ovo jezero. U suštini bi ovo trebala biti jedna lijepa slika i mjesto gdje možemo dovesti svoje goste jer imamo prirodne resurse”- priča Bilal Šarić iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca koji i sam roni i iznosi smeće. Sa njim su i mlađi ronioci poput Amara Jarakovića koji kaže da nam ne može ni pojasniti šta sve nađe na dnu jezera.

“Na samoj ovoj lokaciji, čistimo već treći put. Nažalost, koliko god da mi očistimo, ono se opet nakupi. Mi ne odustajemo. Što se tiče samog ronjenja u jezeru Modrac, nije bajno. Trudimo se da očistimo što više možemo da bi to bilo uredno za sve nas”- priča nam Amar i apeluje na sve posjetitelje da ne ostavljaju za sobom ništa pa ni najobičniju kesu.

Možda taj apel čuju mladi koje je, kroz svoje projekte, angažovao Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

 “Ovo sve je u okviru jednog velikog projekta “Zelena mreža” i iskreno se nadamo da ćemo kroz edukaciju mladih, ekološke akcije i njihovo umrežavanje, napraviti nešto bolje za budućnost i nas sve”- kazala je Amira Kunto iz Centra. Manje smeća želi i ribar Omer Duraković koji je danas čistio obalu gdje peca od 1982.godine.

“Ima toga sila. Sabere sa sa okolnih mjesta. Ne vodi se računa, svijet baca smeće. Dođe to i ako ima malo vjetra, raznese se to po čitavoj površini. Treba se odazivati na ove akcije i maksimalno raditi. Ako ne budemo čistili, nećemo moći koračati od smeća. Sve ono što čovjek ne bi u svom dvorištu, neka ne ostavlja ni ovdje”- poručuje ovaj penzioner dok grabljama izvlači smeće iz vode.

Da nade ima, pokazuje 10-godišnji Ajnur Imamović koji je došao sa majkom da kupi smeće na obali. Priča da se odazivaju na svaku akciju.

“Svake godine čistimo. Čistimo jezero jer ljudi bacaju smeće i to nije prirodno za ovo jezero. Poručujem takvima da ne bacaju smeće jer to nije primjereno. Jezero Modrac je toliko lijepo jezero da ne zaslužuje okolinu punu smeća”- poručuje ovaj dječak dok kupi smeće i daje svoj doprinos čišćoj prirodi.

Apokaliptične slike rijeka, jezera i drugih površina punih smeća, svakodnevnica su u Bosni i Hercegovini. Tome svemu kumuje nesprovođenje kaznenih politika i nebriga onih koji vode ovu državu.

(Nataša Tadić)