• tik tok

Ukrajinska borba kroz slike: Svjetlo sija i u doba tame

Feb 24, 2023

Foto: Delegacija EU

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu svečano otvorena izložba 100 inspirativnih priča i ilustracija o ukrajinskoj borbi, jedinstvu i nesalomljivosti pod nazivom „Svjetlo sija i u doba tame”. Izložba je upriličena povodom obilježavanja godine dana ukrajinskog otpora protiv ruske totalne invazije.

Izložbu je organizovala Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Udruženje PROI, u partnerstvu sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, Ambasadom Švedske, Ambasadom Kraljevine Norveške i Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Otvaranje izložbe propraćeno je panel diskusijom u kojoj su stručnjaci i akteri otpora i borbe iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine, podijelili svoja iskustva i stavove o temama otpornosti zajednice i solidarnosti u vrijeme nedaća.

“Ruski rat protiv Ukrajine nije rat između dvije države. To je rat između dva sustava – demokratskog i autoritarnog. Ukrajinci hrabro brane ne samo Ukrajinu i svoju slobodu, već i europske vrijednosti. U toj borbi, uz njih je stao i cijeli demokratski svijet. Ova izložba i događaj, koji je okupio toliko važnih i bliskih partnera, podsjetnik je koliko bitno da svi zajedno, od pojedinaca, do vrha države i cijele demokratske međunarodne zajednice, stanemo u odbrani mira, sigurnosti i slobode”- rekla  je Uliana Bakh, predsjednica PROI-a.

Iz Ambasade Ukrajine u BiH, upućena je jednistvena poruka.

 “Sloboda nema cijenu. Ukrajina nastavlja da se se bori za slobodu. Boriti ćemo se koliko god bude to potrebno. Suočeni sa ruskom genocidnom agresijom, nemamo izbora nego da pobijedimo u ovom ratu i vratimo mir Ukrajini i cijelom Europskom kontinentu”- rekao je Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH.

 Od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, EU je nedvosmisleno stajala uz Ukrajinu i osuđivala rat kao očito kršenje međunarodnog prava, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

“Kako je visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell rekao Generalnoj skupštini UN-a u srijedu, ‘Ako danas ne osudimo i ne zaustavimo ruske akcije u Ukrajini, to povećava rizik da se bilo koja druga zemlja, bilo gdje u svijetu, suoči sa sličnom agresijom’. Borba Ukrajine za slobodu, nadu, sigurnost i evropske vrijednosti je također naša,“ izjavio je Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

 Izložbu su podržali i posjetili diplomate i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i predstavnici vlasti, te civilnog društva koji su se okupili kako bi odali priznanje hrabrom ukrajinskom narodu u njihovoj godinu dana dugoj borbi protiv ruske invazije. Izložba „Svjetlo sija i u doba tame“ i panel diskusija su bili prilika za podsjećanje na važnost zajedništva i solidarnosti u suočavanju s teškim vremenima. 

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2023. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, te je ulaz za sve posjetioce besplatan.

(Balans/ Delegacija EU)