• tik tok

(VIDEO) Belgijski ovčar: Sjajan pas čuvar koji nije za svakog vlasnika

Feb 23, 2023

Foto: Shutterstock

Belgijski ovčar, nakon zemljotresa u Turskoj, postao je najpopularnija vrsta psa. Postoje četiri vrste belgijskih ovčara: osim malinoisa tu su crni groenendael, dugodlaki terveuren te kod nas najmanje poznati laekenois.

Kad spomenemo belgijskog ovčara, kod nas posljednjih godina izuzetno popularnu pasminu pasa, prvenstveno se pomisli na kratkodlakog belgijskog ovčara, najčešće žućkasto-smeđe boje i crne „maske“ na licu. No zapravo riječ je o samo jednom od četiri podvrste rase belgijskog ovčara.

Kada je u pitanju malionoa, Belgijanac kojeg najčešće možemo vidjeti ne samo u našim parkovima nego i na sportskim natjecanjima za pse te pokaznim showovima gdje radni psi policije i vojske demonstriraju šta znaju. Belgijski ovčar malinois pas je atletske građe, srednje veličine, izdržljiv i stvoren da bi bio radni pas. Ne samo da s lakoćom uči zbog svoje inteligencije nego rado i prihvaća dresuru, voljan udovoljiti gospodaru. Vitak i okretan, uvijek pozoran, uspravljenih ušiju i crne maske na licu koja se kod belgijski kratkodlakih ovčara posebno ističe zbog svijetlo smeđe boje ostatka dlake, malinois već i fizički djeluje opasno. Iz pogleda mu se čita kako pamet tako i budnost i odsustvo straha.

Detalje oko dresure i odgoja belgijskog ovčara možete pogledati u narednom videu.

Belgijski ovčar poslušan je i aktivan pas, pun energije i uvijek spreman uskočiti u akciju. Urođenog nagona za čuvanjem stada, posjeduje i cijenjene kvalitete čuvara imovine, a oštro i ustrajno čuva i svog vlasnika. Ovi psi tebaju dva sata ili više svakodnevnog treninga i mentalne stimulacije što znači da ih nije dovoljno samo voditi na duge šetnje ili istrčavati npr. s biciklom. Da bi belgijski ovčar bio sretan i smiren i njegov um treba biti zaposlen, vježbom, rješavanjem raznih zadataka. Tako da i oni koji belgijanca nabave kao „običnog“, kućnog psa moraju biti svjesni da će velik dio vremena morati trošiti na bavljenje psom kroz igru, dresuru, treniranje ili sudjelovanje u nekom od sportova za pse – agilityju, poslušnosti, nose work. Ova vrsta psa je sretna isključivo ako ima svaki dan obaviti neki zadatak.  

Sve detalje oko uzgoja ostale tri podvrste belgijskog ovčara pročitajte ovdje.

(Balans/24sata.hr)