• tik tok

Rudari pritišću Elektroprivredu: Ako ne odgovorite na Akt, naredne sedmice idemo u štrajk upozorenja

Feb 21, 2023

Nakon prošle sedmice koja je bila burna u rudnicima „Kreka“ i „Zenica“, čini se da je zavladalo blago zatišje, sve do danas. Naime, Sindikat Rudnika uglja „Kreka“ uputio je Urgenciju upravi Rudnika za isplatu plate za januar, a Vladi FBiH, „Elektroprivredi BiH“ i Ministarstvu industrije, energije i rudarstva za odgovor na Akt upućen 13. februara, a u vezi pokretanja stečajnog postupka u rudnicima „Zenica“ i „Kreka“.

„Mi tražimo odgovor na ovu Urgenciju vezano za stečaj Rudnika uglja „Kreka“ najkasnije do petka. Ukoliko ne dobijemo odgovor, mi ćemo naredne sedmice organizovati štrajk upozorenja u svih sedam rudnika u Koncernu EP. Ako ne budu na naš upit odgovorili ni tada, mi ćemo pokrenuti značajno oštrije mjere“ – kazao je za Balans Zuhdija Tokić predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla.

Osim ovoga pitanja, rudare zanima i isplata plate za januar.

„Tražimo poštivanje Kolektivnog ugovora kada su u pitanju primanja i naknade u Rudniku uglja „Kreka“. S obzirom da nam niste dostavili odgovor na upućeni Akt, učinite to što prije kako bi izbjegli neželjena dešavanja koja definitivno slijede ako ne isplatite platu“ – stoji u Urgenciji Sindikata Rudnika uglja „Kreka“.

(Balans)

(Balans)