• tik tok

Iz Tuzle kreće 20 šlepera pomoći za Tursku

Feb 20, 2023

Foto: Balans

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ danas su uputili konvoj sa  20 šlepera pomoći za ugrožene građane Turske i Sirije, pogođene katastrofalnim zemljotresom. Konvoj je kreće sa carinskog terminala Tuzla.

Asmir Imamović, vozač iz firme “Verenstan” Živinice jedan je od vozača koji vozi za Tursku.

“Naša firma ponudila je dva kamiona i dva šofera i krećemo skupa Tursku sa drugim kolegama. Ja sam obišao cijelu Evropu i nisam nikada išao za Tursku, evo prilike sada. Put je dug, 2.000 i nešto kilometara. Nadamo se da će to sve biti kako treba”- rekao je Imamović.

Iz “Merhameta” su kazali da već od drugog dana zemljotresa, hrane ljude u Turskoj i Siriji.

“Drago mi je što ovaj konovoj ide iz Tuzle i što su se ljudi iz tuzlanskog muftijstva odazvali u velikom broju. Veliki broj vozača dao je svoje kamione, neki besplatno, neki uz malu nadoknadu. Želim se svima zahvaliti”- rekao je Kenan Vrbanjac iz ovog humanitarnog društva.

Konvoj su ispratili predstavnici Rijaseta islamske zajednice u BiH, „Merhameta“ i Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini. Pomoć je prikupljena u zajedničkoj akciji Rijaseta i Merhameta.

“Sa posebnim osjećanjima danas ispraćamo konvoj pomoći namijenjen braći i sestrama u Turskoj i Siriji nakon što su stradali u zemljotresu. Ovo je jedna linija pomoći na kojoj Islamska zajednica radi za sve stradale u teškom zemljotresu”- kazao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Konvoj bi trebao stići u srijedu navečer u Tursku, a roba će biti istovarena u skladišta te će AFAD dalje je rasporediti.

“Ova tragedija koja nas je pogodila u Turskoj, pokazala je jednu snagu zajedništva svih krajeva svijeta. Mi smo imali priliku osjetiti pomoć svih muslimana i svih naroda dobre volje. Ovo nam je prilika da im se zahvalimo. Posebnu zahvalnost iskazujemo narodu Bosne i Hercegovine”- izjavio je Yunus Keleş, savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

(Nataša Tadić)