• tik tok

Novo zaključavanje cijena naredna tri mjeseca: Na listi 50 proizvoda

Jun 20, 2024

Foto: Balans/Ilustracija

Treći krug projekta Federalnog ministarstva trgovine, Udruženja poslodavaca, potrošača i sindikata počinje danas i traje naredna tri mjeseca, saopšteno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Nakon uspješno provedene akcije u trajanju od šest mjeseci u okviru koje je potrošačima omogućena ušteda na korpi proizvoda od 17,5 posto odnosno 50 KM, te povećanog prometa domaćih proizvoda, poslodavci su u saradnji sa sindikatom i Udruženjima potrošača, bez direktnog učešća Federalnog ministarstva trgovine, odlučilo nastaviti ovu akciju.

Spisak u trećem krugu akcije obuhvata 50 proizvoda, a za nastavak se prijavilo 21 trgovačko društvo, odnosno, oko 1.100 trgovina.

‘’Projekat ‘’Zaključavamo cijene’’ baziran je na dobrovoljno-dogovornoj osnovi i pokrenut na inicijativu Federalnog ministarstva trgovine uz participiranje Udruženja poslodavaca, Sindikata trgovine, udruženja potrošača i domaćih proizvođača, te kao takav predstavlja jedan sasvim novi modaliteta partnerskog odnosa svih relevantnih aktera u oblasti trgovine’’ -podsjetila je Merima Maslo savjetnica ministra trgovine.

Federalno ministarstvo trgovine i svi sudionici u Projektu su, u cilju stabiliziranja cijena i ublažavanja rasta inflacije, kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovisali društveno odgovorno poslovanje trgovaca.

U projektu su učestvovala 32 privredna društva sa oko 1.500 trgovinskih objekata, koji su u skladu sa spiskom osigurali najmanje jedan proizvod po zaključanoj cijeni na dogovoreni period.

U narednoj tabeli su prikazani proizvodi kojima će cijene biti zaključane naredna tri mjeseca.

(Balans/Federalno ministarstvo trgovine)