• tik tok

Nikšić i ministri u Gračanici: Putna deblokada prati razvoj privrede

Jun 28, 2024

Foto: Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zajedno sa zamjenikom premijera i federalnim ministrom razvoja, poduzetništva i obrta Vojinom Mijatovićem, te federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, trgovine Amirom Hasičevićem i raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom, prisustvovao je u Gračanici sastanku sa privrednicima.

Susret na kojem je razgovarano o unapređenju uslova poslovanja, razvoju infrastrukture, energetskim projektima i podršci poduzetništvu, održan je u organizaciji Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice, a prisustvovali su i izvršni direktori javnih preduzeća „Autoceste FBiH“ i „Ceste FBiH“.

Premijer Nikšić istakao je ovom prilikom da je Gračanica važan privredni kraj, sa izuzetno razvijenim i uspješnim poslovnim ambijentom i rezultatima.

“Lako je u takvom okruženju razgovarati o budućim koracima, saradnji i podršci. Svako u svom dijelu i dopremijer i ministri Mijatović, Dizdar, Hasičević, Lakić, ali i cijela Vlada FBiH radit će na toj nadogradnji. Vjerujem da je i ovaj uspješan razgovor sa privrednicima u organizaciji Udruženja poslodavaca i Samostalnih privrednika Gračanice doprinos tom cilju”- kazao je premijer Nikšić.

Posebno je ukazao na potrebu putne deblokade, koja bi pratila razvoj privrede u Gračanici i potrebe privrednika.

“Vlada Federacije BiH, „Ceste“ i „Autoceste“ su pripremile projekte kojima ćemo pokušati da u ovom trenutku stvorimo bolje uslove kada je u pitanju putna infrastruktura, dok ne dođemo u situaciju da gradimo cestu Doboj-Tuzla-Zvornik. I o tome smo razgovarali. Paralelno s tim, ovdje će se raditi i na željezničkoj infrastrukturi, gdje imamo već dogovore sa Svjetskom bankom o finansiranju elektrifikacije željezničkog pravca Doboj-Tuzla-Zvornik”- dodao je premijer Nikšić.

Povodom posjete delegacije Vlade Federacije BiH Gračanici, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da su sastanci s poduzetnicima, kao glavnim pokretačima razvoja društva, prilika da se dobiju važne informacije i postignu konkretni i korisni dogovori. U saopćenju Ministarstva istaknuto je da je na sastanku iskazan interes za izgradnju dodatnih solarnih elektrana.

“Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je po tom pitanju već obavilo svoj dio posla. Donošenjem tri energetska zakona u 2023. godini osigurali smo lakše procedure i ubrzanje administrativnih procesa, te ih uskladili s propisima EU. Da bi zakoni postali operativni neophodno je da se donese više od 50 podzakonskih akata u čiju izradu je uključeno više institucija. Skoro svi ti akti su već završeni” – rekao je ministar Lakić.

Iz ovog ministarstva je navedeno da je neophodno riješiti postojeće barijere i ograničenja energetskog sistema, koji za sada onemogućavaju spajanje solarnih elektrana na mrežu.

“Najveći problem predstavljaju prenosni kapaciteti koji se odnose na državnu firmu „Elektroprijenos“. Taj posao sad predstoji, ali je vrlo bitno da postoji budžet predviđen za izgradnju dodatnih prenosnih kapaciteta. Zbog trenutne otkupne cijene električne energije i nedovoljnih prenosnih kapaciteta polako se gubi interes za izgradnjom solarnih elektrana, ali se povećava interes za proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe. I u tom segmentu je završena zakonska regulativa i svi podzakonski akti. „Elektroprivreda“ je tehnički potpuno spremna da to provede, brojila za prosumere su spremna i za domaćinstava i za privredu. Osim toga, Federalno ministarstvo za 2025. godinu priprema program finansiranja izgradnje solarnih elektrana za sopstvene potrebe za našu privredu” ističe se u saopćenju Ministarstva.

Također, dodaje se da je razgovarano i o karbon taksi, te potrebi da se završe obaveze vezane uz to pitanje, a kako ne bi došlo do opterećenja za privredu u narednom periodu.

“Zbog toga je od izuzetne važnosti da što prije donesemo državni Zakon o električnoj energiji, tržištu i prijenosu električne energije, kojim bismo uspostavili i bosanskohercegovačku berzu električne energije. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je nadležno ministarstvo od kojeg očekujemo da u vrlo kratkom roku predloži ovaj zakon. Ovo je interes svih privrednika Bosne i Hercegovine”- naveo je ministar Lakić.

(Vlada FBiH)