• tik tok

Kreka tonu uglja proizvede za 80 KM, a Elektroprivredi BIH proda za 50 KM

Nov 10, 2022

Do kraja novembra je rok za usaglašavanje novog kolektivnog ugovora za uposlene u rudnicima u FBiH. Ukoliko do toga ne dođe, rudari ponovo prijete štrajkom.

Posljednji sastanak predstavnika sindikata rudara, ” Elektroprivrede” i Vlade FBiH,  održan je početkom sedmice. Rudari traže povećanje satnice 2,70 na 3,10 KM te povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM.

“Žele obezbjediti mogućnost kroz kolektivni ugovor da ta satnica može biti, u datim okolonostima, ako je nije proizveo radnik, 2,17 KM. Nama u ovom tenutku i do kraja ovog pregovaračkog procesa, to ostaje potpuno neprihvatljivo”- kazao je Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata rudara FBiH. On ističe da se od rudara očekuje nerealna proizvodnja od koje ovise njihova primanja.

Proizvodni trošak jedne tone uglja u “Kreki” u prosjeku, za devet mjesci ove godine je bio oko 80 KM. Rudnik “Kreka” je ostvario prosječnu prodajnu cijenu prema “Elektroprivredi” malo više od 50 KM.

“Po zvaničnim pokazateljima nadležnih službi Rudnika “Kreka”, mi smo  u minusu za 30 KM”- naglasio je Husić.

Do kraja novembra bi trebao biti usaglašen teskt novog kolektivnog ugovora, a koji bi se trebao početi primjenjvati od 1.januara naredne godine.

“Ukoliko nas dovedu u ovu poziciju da moramo učiniti ono što je neophodno da bismo obezbjedili poštivanje prava, onda će to biti jako, jako teška situacija i eskalirat će u decembru”- rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika “Kreka” Tuzla. On ističe da rudari ne traže ništa posebno već ono što je potrebno da bi opstali i oni u rudnici u Federaciji.

“Taj neko, ko dozvoli da se ide u te aktivnosti u decembru, ne misli dobro ni eneregetskom sektoru ni državi BiH”- mišljenja je Tokić.

A kakva je situacija zaista u rudnicima, pokazuje činjenica da su među najvećim dužnicima za porez,  pa tako samo “Kreka” ima dug od 153 miliona KM.

(Balans)