Foto: Balans
Porodica Husejnović danas je u Tuzli otvorila slastičarnu “Slatki zalogaj” u Tuzli, a sa ciljem da građanima ponudi domaće, tradicionalne kolače.

Inače, Husejnovići više od decenije ručno prave domaći pečeni šećer pod nazivom “Guber” koji se može naći u brojim marketima širom BiH, a rado je viđen poklon u inostranstvu. Sa vremenom, šećer su počeli praviti sa nekoliko dodataka pa je ubrzo postao veoma tražen proizvod.
Meho Husejnović ističe da je otvaranje slastičarne poteklo iz ideje da se kupcima ponudi još neka tradicionalna, bosanska slastica.

“Mi jako uspješno poslujemo sa pečenim šećerom već godinama i sarađujemo sa svim većim trgovačkim centrima u BiH. Odlučili smo se da otvorimo “Slatki zalogaj”. Imamo desetak vrsta kolača za početak. Domaće baklave, hurmašice, paša lokum, trileće, pitu od jabuka, hurmašice od domaćeg pekmeza, tulumbe i tako”- kaže naš sagovornik i ističe da su cijene kolača pristupačne.

On ističe da je njegova majka Elmira ta koja je zadužena za pravljenje domaćih kolača. I svaki kolač, svaka tepsija se ručno pravi, a to zahtjeva posebnu pažnju, vrijeme i mnogo truda.
“Zahtjevno je i naporno. Ali to volimo i trudimo se da uspijemo. Radimo sve tradicionalne kolače i nema ništa sa šlagom.Striktno sve starinski. Oni koji su probali naše kolače danas, kažu da su odlični”- kroz smijeh priča Elmira.

Njen muž Admir i partner u kuhinji, naglašava da nije samo poenta ponuditi slatki zalogaj kupcima već podsjetiti koliko smo zapravo pobjegli od domaće hrane u doba konzumerizma i široke ponude.

“Pobjegli smo od toga, pobjegli smo od onog što pravimo u kućama za naše praznike. Pokušavamo napraviti ono što je naša tradicija. Sve to radimo po starim receptima, najmanje starih 100 godina koji su nam ostali od naših baka i nena. Pokušavamo to vratiti i osvježiti”- objašnjava Admir.

Otkako su najavili da otvaraju slastičarnu, naglašava, vlada veliki interes građana, ali mnogi su bili iznenađeni idejom da će se u ovom objektu moći kupiti samo tradicionalni kolači.

“Rekao sam im da će moći kupiti ono što smo jeli prije 20, 30 i 50 godina. Bukvalno domaće. Vraćamo se domaćim zalogajima. Da svijet može kupiti kvalitetno i svježe jer svaki dan ćemo imati svježe kolače”- naglašava Husejnović.

Broini sugrađani dali su već svoju podršku te, nakon degustacije, iz slastičarne smještene u tuzlanskom naselju Sjenjak, izašli sa punim kesama kolača. Domaćih, pravljenih sa ljubavlju i zadovoljstvom vrijednih ruku Husejnovića.
(Nataša Tadić)