Foto: Balans
U Hrvatskom kulturnom centru u Tuzli je večeras otvoren „1. Sajam kafe i čokolade“ koji će trajati do 18. maja, a prvi dan je privukao veliki broj posjetitelja.
Na ovom jedinstvenom sajmu učestvuje 15 domaćih čokolaterija, šest proizvođača kafe, proizvođači lješnjaka, proizvođači pečenog šećera i karamele, poslastičari, itd.
Među njima i sestre Dženita i Azra učestvuju na sajmu sa dekorativnim tortama i domaćim kolačima „Sister cakes by Azra i Dženita“.
„Sve je domaće i sve kvalitetno. Mi radimo ovo oko četiri godine, građani to cijene. Sajam je dobra prilika da se predstavimo“- ispričale su sestre.
Čokolaterija Miraleme Ahmetašević, također, plijenila je pažnju posjetitelja zbog posebno izloženih slastica, neobično kombinovanih i upakovanih.
„Radi se o posebnim slasticama vrhunske belgijske čokolade. Sama radim dizajn svega. Sve je posebno kreirano. Imamo limitirane ponude, stalne ponude, ali i posebne koje iskaže kupac naspram svojih želja, potreba za razne prigode“- ispričala je naša sagovornica.
Edina Salihović sa Cvjećarom „Seif“ i čokolaterijom iz Tuzle i Kalesije, također, predstavila se na sajmu. Izloženi proizvodi veoma su dekorativni i atraktivni.
„Bavimo se uvozom, kreiramo figure. Imamo kopačke, štikle. Sve je od čokolade. Ljudi traže sve. Imamo dekorativne korpice koje sastavljamo“- rekla je i dodala da je sajam dobra prilika da se to sve pokaže.
Priliku da pokaže svoje kolače i čokoladne dekoracije, iskoristila je i Amela Bajić i njen „Nur life“, a čiji je štand bio veoma posjećen.
„Izlažem prvi put naše poslastice i delicije. Naš narod voli slatko. Prodajemo preko Facebooka i Instagrama. Ovo je prvi sajam, posjećen je, očekujemo da građani dođu i probaju“- kazala je ona.
Uz slatko se svakako veže i kafa, a u BiH, iz kafu i šećer, često i pečeni. Zajedno su šztand izložili Firma „Guber“ koja se bavi proizvodnjom pečenog šećera i čokoladnim karamelama i Firma „Coffe“ iz Kalesije koja proizvodi kafu.
„Imamo osam vrsta pečenog šećera i tri vrste kafe iz domaće pržionice kafe. Nastupali smo ranije skupa na sjamovima i pokazalo se to interesantnim. Pečeni šećer je neobičan proizvod. I idealna je kombinacija sa kafom“- rekao nam je Meho Husejinović iz Firme „Guber“.
Edis Bajić, organizator sajma, nije krio oduševljenje što je sajam dobro prihvaćen i među izlagačima i među građanima.
„Možemo Tuzlu postaviti na turističku destinaciju slatkih okusa čokolade i lijepih mirisa kafe. Ja sam već najavio drugi sajam za narednu godinu. Ovo poklanjam Tuzlankama i Tuzlacima i svim majkama, kćerkama, porodicama. Slavimo porodicu, društvo i zajedništvo“-kazao je Bajić.
Za sve to je podršku dobio od Hrvatskog kulturnog centra, Generalnog konzula Republike Hrvatske Ivana Bandića, Ministra obrazovanja Ahmeda Omerovića, Turističke zajednice Grada Tuzle, Grada Tuzle i drugih.
„Drago mi je što smo danas na ovom mjestu okupili. Mjestu ljubavi, mjestu dobrote i dobrih ljudi da zajedno otvorimo današnji sajam. Ima li išta bolje od uživanja od kafe i čokolade?“- zapitao se Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle koji je otvorio sajam.
Sajam nije samo izložbenog tipa već su planirani i drugi sadržaji, a posebno Kviz sa čuvenim Dejanom Kotigom. Kako zaista sve to izgleda, mogu znati samo oni koji posjete sajam i isprobaju neki slatkiš i uživaju u veseloj atmosferi, začinjenoj kafom i čokoladom.
(Nataša Tadić)