Foto: Balans
Mohamed Abd El-Zaher iz Egipta pustinju i pijesak zamijenio je tuzlanskom soli i postao veoma popularan pizza majstor u tuzlanskoj pekari “Hukić”.
On se školovao u IT sektoru u Egiptu, ali time se ne bavi. Odlučio se za kuhinju. prije godinu i po došao je u Tuzlu te prvobitno radio kao kuhar. Od prije nekoliko mjesci pažnju privlači pizzama koje pravi u Pekari “Hukić” u Tuzli.

“Ja sam završio IT školu, fakultet, ali ja volim rad sa hranom. Prije sam bio kuhar, sad radim kao pizza majstor, a htio bih biti majstor ili šef za svu hranu. Došao sam u Bosnu da radim. Čuo sam za najbolju pekaru i hoću da radim ovdje”-kroz smijeh na poprilično dobrom bosanskom jeziku, priča Mohamed kojem veliku podršku daje njegov šef i vlasnik pekare Almir Hukić.

Mohamedova pizza je brzo postala popularna, a kupcima nudi nekoliko vrsta. Autentičnu recepturu i strast prema hrani, prenosi na svaki komad tijesta koji umijesi, a potom stavlja u peć na drva koje je jedinstvena u ovom gradu. Šta je recept za pizzu koju svi hvale?
“Ne znam, ja pravim isto kao i drugi ljudi što prave, ali ja pravim sa ljubavlju. Kada praviš hranu sa ljubavlju, praviš najlepše pizze i najljepšu hranu”- objašanjava ovaj pizza majstor.
Osim pizze, Mohamed posebno ističe lepine koje se razlikuju od onih u njegovoj zemlji.
“U mojoj zemlji ima isto ovako kao lepina, ali nije isto kad jedeš. Moja zemlja ima puno hljeba, ali nije isto. Lepina je ljepša. Imamo i čurokot na lepini, ali mi hljeb zovemo „Aish“”-objašnjava pokazujući korpu sa lepinama u pekari.

Ljubaznošću ljudi koje je upoznao, oduševljen je. Naglašava da mu je druženje sa Tuzlacima mnogo pomoglo da savlada jezik te da nije išao u školu da ga uči.
“Ljudi u Bosni nisu isti kao svi ljudi. Kad sam došao, svi su htjeli da mi pomognu. Ja nemam drugova iz arapskih zemalja, svi su iz Bosne. Zašto? Hoću jezik da naučim”- ističe.

Mohamed je posebno popularan na društvenim mrežama gdje objavljuje sve svoje doživljaje iz Tuzle i BiH. Od pravljenja hrane do toga kako doživljava okolinu.
“Nije tu samo pizza već moj život i sve što pravim, ja snimim i objavim na Instagram. Ima puno ljudi koji daju podršku. Ako Bog da, da ostanem ovdje. Ma, ima sve ovdje. Zašto da ja idem “- razmišlja ovaj mladi Egipćanin te odlazi umjesiti novu pizzu jer kupaca ne manjka.
(Nataša Tadić)