• tik tok

Najavljeno otvaranje Kuće za žene u Gradačcu: Smještaj za socijalno ugrožene žene i njihovu djecu

Sep 26, 2024

U Gradačcu će u subotu, 28. septembra, svečano biti otvorena Kuća za žene čiji je osnivač Fondacija Naš izvor. Kuća za žene pruža mogućnost zbrinjavanja socijalno ugroženih žena i njihove djece, kako bi se u uslovima zajedništva osnažile i ojačale za samostalan život. Iako je zvanično otvaranje objekta u subotu, u kući je već nekoliko žena koje ovdje borave, žive, privrjeđuju.

„Cilj projekta u Gradačcu je da se obezbijedi dom za socijalno ugrožene žene koje nemaju riješeno stambeno pitanje, žene koje žive u iznimno lošim uvjetima ili u uvjetima socijalne isključenosti, a pri tome ne mogu same obezbijediti bolje životne uslove. Izgradnja Kuće za žene u svrhu zbrinjavanja socijalno ugroženih žena namijenjena je proširenju trenutno ograničene ponude socijalnih stanova u Gradačcu. Žene se međusobno podržavaju u zajednici i uglavnom su same sebi dovoljne s obzirom da im je omogućeno da obrađuju obližnje poljoprivredno zemljište, da uzgajaju povrće i voće i od njih proizvode različite proizvode. Koordinatorica aktivnosti prati zajednicu i podržava štićenice po potrebi. U ohrabrujućem i sigurnom okruženju, štićenicama je omogućeno da dožive iscjeljenje i da izrastu u samostalne ličnosti“, navode iz Fondacije Naš izvor.

Izgradnja kuće krenula je 2016. godine, a izgradnja je završena u septembru prošle godine kada su u nju uselile i prve stanovnice. 

„U nepunih godinu dana prve stanovnice Kuće za žene su prihvatile svoj novi dom, izgradile zajedinštvo i uspješno proizvele nekoliko vrsta povrća, te različite proizvode od voća“, istakli su iz Fondacije Naš izvor. Svečanost otvaranja Kuće održat će se u subotu, 28.9 u 16:00 sati u Gradačcu.